Glow & Guard: Waarom Zonnebrandcrème het hele jaar door essentieel is
Zonnebrandcrème is niet alleen belangrijk in de zomer, maar het gehele jaar door. Ook nu, tijdens deze koude wintermaanden. In deze blogpost leg ik uit waarom het belangrijk is om elke dag een SPF met een breed spectrum te dragen, welke soorten zonnebescherming er zijn en waar je op kunt letten bij het uitkiezen. Ook deel ik mijn drie favoriete zonnebeschermingsproducten met je.

Zonnebescherming, het hele jaar door
We weten nu inmiddels wel dat onze huid het grootste orgaan is van ons lichaam. Een goede huidverzorging en de tijd nemen om hier aandacht aan te besteden, doet vaak al wonderen voor de huid. Toch vergeten veel mensen een essentieel element in hun dagelijks huidverzorging: Zonnebrandcrème.
We associëren zonnebescherming met warme bestemmingen, de zomer, vakanties, strand en hoge temperaturen. Natuurlijk is het dan belangrijk om onze huid goed in te smeren: we dragen minder kleding en stellen zo meer huid bloot aan de zon. Maar zonnebescherming is niet alleen dan belangrijk, maar het gehele jaar door. Zelfs nu we in Nederland midden in de koude wintermaanden leven. Het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème biedt enkele belangrijke voordelen:
- Bescherming tegen schadelijke effecten van ultraviolette straling in alle seizoenen;
- Voorkomen van vroegtijdige huidveroudering;
- Minder risico op huidkanker;
- Behoud van een egale teint en huidstructuur;
- Behoud van een gezonde huid op de langere termijn.
Uv-stralen
Zonnebrandcrème biedt bescherming tegen schadelijke ultraviolette-, oftewel Uv-stralen, die vroegtijdige veroudering, pigmentatie en zelfs huidkanker kunnen veroorzaken. Deze Uv-stralen zijn niet alleen aanwezig op warme, zonnige dagen maar ook tijdens koude, bewolkte dagen. Deze Uv-stralen zijn er eigenlijk gewoon altijd, ongeacht het weer. Het feit dat mensen met meer pigment geen zonnebescherming hoeven te gebruiken is niet juist. Uv-stralen beïnvloeden alle huidtypen, ongeacht de kleur van je huid.
UVA-stralen en UVB-stralen zijn beide vormen van ultraviolette straling en zijn afkomstig van de zon. Ze hebben verschillende golflengtes en doordringen de huid op verschillende manieren, wat verschillende effecten op de huid kan hebben.
Soorten Zonnebescherming
Zonnebrandcrème kun je onderscheiden in drie verschillende soorten:
- Minerale (Fysieke): Minerale zonnebrandcrèmes worden ook wel fysieke zonnebrandcrèmes genoemd. Ze bevatten actieve mineralen als belangrijkste beschermende ingrediënten. Samen vormen ze een fysieke barrière op de huid die Uv-stralen weerkaatst. De twee meest gebruikte mineralen in deze soort zijn zinkoxide en titaniumdioxide. De voordelen van minerale zonnebescherming zijn dat ze een brede en onmiddellijke bescherming bieden, geschikt zijn voor de gevoelige huid (denk aan huidtypen die gevoelig zijn voor onder andere eczeem of rosacea). Ook zijn ze, vergeleken met de andere soorten zonnebrandcrèmes, stabiel in de zon. Dit betekent dat ze langer meegaan zonder hun beschermende eigenschappen te verliezen. Een nadeel van een minerale zonnebrandcrème is dat ze vaak een witte waas kunnen achterlaten omdat ze dikker zijn van textuur. Ook zijn ze minder waterbestendig in vergelijking tot sommige chemische varianten.
- Chemische: Chemische zonnebrandcrèmes worden ook wel organische of synthetische zonnebrandcrèmes genoemd. Ze bevatten chemische filters als actieve ingrediënten. Deze filters absorberen Uv-stralen en zetten ze om in warmte, zodat ze minder schadelijk zijn voor de huid. De meest voorkomende chemische filters in deze soorten zijn onder anderen octinoxate en oxybenzone. Een voordeel van een chemische zonnebescherming is dat ze gemakkelijker aan te brengen zijn. Dit komt doordat het een lichtere textuur heeft en zijn meestal geheel transparant op de huid. Ze laten dus, in tegenstelling tot minerale varianten, geen witte waas achter. Vergeleken met minerale formuleringen zijn ze vaak beter bestand tegen water. Een nadeel is dat mensen met een gevoeligere huid vaker een allergische reactie hebben op bepaalde chemische filters. Hierdoor zijn deze varianten van zonnebescherming minder geschikt voor de gevoelige huidtype. Chemische zonnebrandcrèmes hebben ongeveer 20 tot 30 minuten nodig om effectief te worden. Sommige chemische filters zijn in opspraak vanwege hun mogelijke hormoon verstorende eigenschappen. Als je bezorgd bent over mogelijke gezondheidsrisico's is het verstandig om deze producten te vermijden.
- Hybride: Hybride zonnebrandcrèmes zijn formuleringen die zowel minerale als chemische zonnefilters bevatten. Het doel is om de bovengenoemde voordelen van beide type filters te combineren, waardoor een breed spectrum van bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen ontstaat. Hybride varianten laten minder een witte waas achter en hebben een lichtere textuur vergeleken met minerale varianten. Omdat ze de voordelen van zowel minerale als chemische filters combineren, kunnen hybride formuleringen geschikt zijn voor verschillende huidtypen, inclusief mensen met een gevoelige huid. Voor mensen die de voorkeur geven aan natuurlijke of biologische producten, kunnen hybride zonnebrandcrèmes minder aantrekkelijk zijn vanwege het gebruik van chemische filters.
Sun Protection Factor, Broad Spectrum & Persistent Pigment Darkening
Bij het kiezen van de juiste zonnebrandcrème is het belangrijk om bewust te zijn van de volgende elementen:
- Sun Protection Factor: Staat ook wel bekend als SPF en is belangrijk bij het kiezen van een zonnebescherming. De cijfers in een SPF geven aan hoe effectief een zonnebrandcrème is in het beschermen van de huid tegen UVB-stralen. Het is aan te raden om dagelijks minimaal een SPF 30 te dragen. Ikzelf gebruik altijd het liefst SPF 50.+
- Broad Spectrum: Kies altijd een breed spectrum zonnebrandcrème. Dit houdt in dat het zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt. Dit is belangrijk voor een goede zonnebescherming.
- Persistent Pigment Darkening: Oftewel PPD wordt aangeduid met het + teken. Deze aanduiding wordt met name gebruikt in Azië als onderdeel van het UVA beschermingssysteem. Als je bekend bent met Koreaanse skincare dan zie je dit vaak genoeg voorbij komen. Hoe meer plusjes, hoe hoger de UVA bescherming: + (laag), ++ (matig), +++ (hoog) of ++++ (zeer hoog).
In sommige landen is de PPD-rating niet verplicht. In plaats daarvan wordt de term Broad Spectrum/Breed Spectrum gebruikt om aan te geven dat een zonnebrandproduct zowel UVA- als UVB-bescherming biedt.
Bij het kiezen van een zonnebrandcrème is het belangrijk om naar producten te kijken die een breed spectrum van bescherming bieden, inclusief UVA- en UVB-bescherming. Dit is belangrijk om je huid effectief te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Ikzelf maak dagelijks gebruik van een SPF 50 met een breed spectrum. In de afgelopen jaren heb ik heel wat UV-beschermingsproducten uitgeprobeerd. Ik vind het leuk en interessant om nieuwe merken en skincare producten uit te proberen, maar qua dagelijkse zonnebescherming kom ik graag terug bij mijn favorieten:
- COSRX Aloë Soothing Sun Cream SPF50 PA+++: Mijn all time favoriet. Dit is een lichtgewicht, hydraterende, hybride formule wat zorgvuldig is samengesteld met een mix van voedende ingrediënten als Aloë Vera blad extracten, Teunisbloem en Tea Tree. Het kalmeert en voedt de huid, is volledig transparant en laat nooit een witte waas achter. De crème is gemakkelijk aan te brengen en trekt snel in. Dit product laat altijd zo een mooie glow achter, zonder dat mijn gezicht er heftig van gaat glimmen. Het is geschikt voor alle huidtypen. Dit is een product wat ik al heel wat mensen heb aangeraden en tot nu toe is iedereen zeer positief.
- Beauty of Joseon Relief Sun: Rice + Probiotics SPF50+ PA++++: Dit is een organische (chemische) zonnebrandcrème met kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. De formule bevat onder andere Niacinamide, Groene Thee en Ginseng extract. Het is verrijkt met 30% rijstextract en probiotica, wat de huid diep hydrateert en voedt. De creme vervaagt hyperpigmentatie en vermindert zichtbare lijntjes. Het laat geen witte waas achter en trekt snel in de huid.
- Bondi Sands Face Lotion Fragrance Free SPF50+: Dit is een waterbestendige organisch (chemische) formule wat heel erg rijk en vol aanvoelt. Ingrediënten als Aloë Vera en vitamine E bieden extra hydratatie. De crème is vrij van parfum en laat geen witte waas achter. Het is wel belangrijk om de tube goed te schudden voor het aanbrengen. Vergeleken met de andere twee producten duurt het even voordat de crème is ingetrokken. In de koude maanden vind ik dit een erg fijne zonnebrandcrème, maar in de zomer zal ik niet snel grijpen naar dit product omdat het voor mij een te rijke substantie heeft.
Conclusie
Zonnebrandcrème is misschien wel dé sleutel tot het behoud van een gezonde, stralende huid. Maak het daarom een onmisbaar onderdeel van je dagelijkse huidverzorgingsroutine, ongeacht het seizoen. En vergeet vooral de hals, decolleté en handen niet. Door de juiste zonnebrandcrème te kiezen en correct toe te passen, bescherm je niet alleen je huid vandaag, maar ook op de langere termijn. Wees extra lief voor je huid, ze heeft heel wat te verduren. Smeer je daarom goed in, elke dag weer.









